In de menselijke evolutie waren wandelen, rennen en zwemmen het eerste vervoermiddel. Vóór de industriële revolutie en de modernisering was vervoer over water de meest efficiënte manier om grote hoeveelheden goederen over lange afstanden te vervoeren, hoewel het erg traag en duur was. Het belang van vervoer over water leidde tot de groei van steden langs rivieren en zeekusten waar boten, kano’s en schepen konden aanmeren.

De domesticatie van dieren en de uitvinding van de slee maakten plaats voor vroege transportdiensten voor dieren. Paarden en ossen werden al vanaf 3000 voor Christus gebruikt om goederen en mensen te vervoeren en reisden over onverharde wegen. Latere beschavingen zoals de Mesopotamische en de Indusvallei bouwden verharde wegen voor eenvoudiger transport.

 

De industriële revolutie van de 19e eeuw zette het transport op zijn kop. Het was het tijdperk van vele uitvindingen die het concept van transport fundamenteel veranderden. Communicatie, telegrafie, de stoommachine en het stoomschip versnelden het wereldwijde transport in alle richtingen. Het transport over land werd mogelijk over grote afstanden zonder de toepassing van dierlijke of menselijke spieren. De succesvolle experimenten van de gebroeders Wright met vliegtuigen maakten de weg vrij voor vliegtuigen en het luchtvervoer werd een snellere manier om goederen en mensen in kortere termijnen naar andere bestemmingen te vervoeren.

Soorten transport

Een ‘vervoerswijze’ is een methode of oplossing die gebruik maakt van een bepaald type infrastructuur, operatie en voertuig om mensen en vracht te vervoeren. Een modus kan alleen worden gebruikt of in combinatie met verschillende andere modi; in dit geval spreekt men van ‘intermodaal’ of ‘multimodaal’ transport. Elk is verschillend van de andere en wordt gebruikt op basis van de keuze van factoren zoals transportkosten, afgelegde route, capaciteit enzovoort.

1. Door mensen aangedreven – dit komt het meest voor in ontwikkelingslanden en onderontwikkelde landen vanwege verschillende factoren zoals kostenbesparing, toegankelijkheid van locatie, lichaamsbeweging en milieuredenen. Menselijk transport is een duurzame vorm van transport en is recentelijk verbeterd door het gebruik van machines en moderne technologie – b.v. fietsen, schaatsen, roeien, skiën die uitermate nuttig zijn in moeilijke omgevingen.

2. Door dieren aangedreven – of ze nu door mensen worden bereden of als lastdieren worden gebruikt om mensen en goederen te verplaatsen, dieren kunnen alleen of in teams werken – b.v. muilezels, paardenkarren, hondensleeën etc.

3. Vliegtuigen en vliegtuigen hebben de reistijden aanzienlijk verkort en zijn de snelste manier van personen- en goederenvervoer. Hoge kosten en een hoog energieverbruik zijn de nadelen van het luchtvervoer; er wordt echter geschat dat meer dan 500.000 mensen op elk moment in vliegtuigvliegtuigen reizen.

4. Spoorwegen – Spoorwegen en spoorlijnen lopen over de lengte en de breedte van elk land ter wereld dat mensen en goederen van plaats naar plaats vervoert. Hoewel het gaat om het gebruik van grote hoeveelheden oppervlakte, bieden spoornetwerken gemakkelijke connectiviteitsopties binnen steden, binnen landen en tussen verschillende landen als een vorm van openbaar vervoer – b.v. New York City Subway, London Metro, Eurotunnel of de Chunnel tussen Engeland en Frankrijk en de Euro Rail.

5. Weg – wegennetwerken passeren steden, dorpen en dorpen en bieden naast stadsspoornetwerken betere aansluitmogelijkheden en zijn ook ideaal voor openbaar vervoer. Het wegvervoer is totaal anders dan andere vervoerswijzen, omdat het een voertuiggebruiker volledige vrijheid geeft over snelheid, richting, reistijden en verandering van locatie die andere vervoersmethoden niet kunnen bieden. Ze hebben grote oppervlakken nodig, gebruiken veel energie en zijn vrij duur.

6. Water – vervoer over water omvat binnenvaartschepen, boten, zeilboten en schepen door kanalen, rivieren en zeeën. De eerste boten en schepen werden door de binnenwateren geleid voor het vervoer van mensen en specerijen. Tegenwoordig bieden grote passagiers- en vrachtschepen een georganiseerde en efficiënte transportmethode. Hoewel de tijd lang is, is vervoer over water aanzienlijk goedkoper dan door de lucht of over de weg.