Bijna 100 jaar geleden werd de Marian kolom vernietigd op het Oude Stadsplein in Praag. Vandaag is er de drang om het opnieuw op te bouwen. Het enige probleem is dat er al een ander monument staat. Wil jij een een leuk weekje weg? Kies dan voor een treinvakantie naar Praag. Een treinreis naar Praag is prachtig. Je komt door verschillende landen om uiteindelijk in tsjechië uit te komen.

 

Keizer Ferdinand III

Keizer Ferdinand III had in 1650 de Marian kolom laten bouwen uit dankbaarheid voor de redding van Praag van een Zweeds leger. Het Oude Stadsplein in Praag is een van de mooiste pleinen van Europa. Dat er geen structurele veranderingen door de lokale bevolking zijn gewenst is ook vanzelfsprekend. Dit geldt zelfs voor architectonische pareltjes die hier ooit hebben gestaan, maar er niet langer staan. We hebben het over de Marian kolom. Die werd in 1918 na de ontbinding van Oostenrijk en de stichting van Tsjecho-Slowakije vernield door de inwoners van Praag. Ze zagen de Marian kolom als een symbool van onderdrukking van de Tsjechische protestanten. De onderdrukking begon met het begin van het bewind van keizer Ferdinand II en toen ze onafhankelijk werden, wouden ze snel deze “tijd van duisternis” vergeten. Je kunt in Tsjecho reizen met de treinmaatschappij: České dráhy. Tickets zijn online verkrijgbaar, ook vanuit Nederland.

 

Marian Kolom

Wanneer aanhangers van de Marian kolom in 1990 oproepen tot een wederopbouw van het monument, riep het toch ook veel weerstand op. Op de plek waar de Marian kolom stond, staat nu een gedenkteken aan Jan Hus. Jan Hus werd op de brandstapel verbrand voor zijn protestantisme. Aanhangers van de Marian kolom willen graag dat het weer op deze plek komt te staan. Het geschil kwam voor de rechter en die heeft beslist dat de grond waar de Marian kolom stond, op kosten van de voorstanders voor de wederopbouw mag worden onderzocht. De voorstanders zijn ervan overtuigd dat de evaluatie van de studie van de bodem een eerste stap is naar goedkeuring van de reconstructie. Zij verwachten dat de Marian kolom honderd jaar na de vernietiging ervan, zal terugkomen in Praag. Toeristen kunnen zich alvast verheugen om een nieuw oud monument te bezichtigen.

Een treinvakantie naar Tsjechie
Wanneer jij een treinreis naar Tsjechië wil boeken is het belangrijk dat je alles goed voorbereid. Zowel de planning qua vertrekmoment (dag en tijdstip) maar ook qua paspoort, visums en spullen (kleding, eten en geld). Je kunt overal losse treinkaartjes kopen, of eventueel een europees treinticket kopen. Je kunt dan onbeperkt gratis reizen door verschillende landen. Niet elk land doet hier aan mee. Via internet kun je de treinreizen plannen, samenstellen en je zitplekken boeken. Wanneer je gaat reizen naar een ver land kun je overwegen om te zoeken naar een slaaptrein. Je kunt dan ‘s nachts reizen en komt uitgerust aan op de plaats van bestemming.